Möjligheten att ansöka till Bothniasalong 2024 är nu stängd

Möjligheten att ansöka till Bothniasalong är nu stängd, när vi nu passerat 11 mars, sista ansökningsdag. Juryn jobbar med urvalet av inskickade bidrag och meddelar sitt beslut, som inte kan överklagas per e-post under vecka 16 till samtliga sökanden.

Sommaren 2024 görs en stor konstsatsning i Umeå, Skellefteå, Luleå, Jokkmokk och Gällivare. Alla med konstnärliga ambitioner och som upplever sig ha en koppling till Norrbotten och Västerbotten har nu möjligheten att ansöka och få chansen att visa upp sina konstverk i någon/eller några av de fem utställningar som kommer pågå parallellt under sommaren. En jury för varje region väljer ut de konstnärer som slutligen får medverka. 

Bothniasalong 2024 ställer ut på följande platser:
Skellefteå Konsthall c/o Nordanå utställningsrum: 2 juni–1 september 
Västerbottens museum i Umeå: 6 juni–22 september 
Konsthallen i Luleå: 13 juni–14 augusti 
Gällivare Kulturmuseum: 15 juni–24 augusti 
Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum: 29 juni–24 augusti  

Vad är en konstsalong?
Konstsalonger är, och har under lång tid varit, en neutral plattform för det svenska konstlivet. Salongen som konstföreteelse har en demokratisk och betydelsefull funktion där alla, etablerade såväl som icke etablerade, ges möjlighet att delta i den offentliga dialog som konstlivet bidrar till. Konstsalongen är också ett spännande komplement till den ordinarie utställningsverksamheten eftersom den öppnar upp för spontana och oväntade möten. Dessutom blir det i en salong synligt att samtidskonsten rymmer en rik bredd av uttryck och att den trots sin mångfald ofta visar en riktning om tiden vi befinner oss i.

Varför en Bothniasalong?
Syftet med Bothniasalong 2024 är att genom samverkan mellan regionerna skapa fem intressanta utställningar som fokuserar på konstnärskap som upplever sig ha en anknytning eller känsla för Norrbotten och/eller Västerbotten.

Juryn
De två jurygrupperna, en för Norrbotten och en för Västerbotten, består av konstnärer och representanter från konstinstitutioner. Jurygrupperna fördelar självständigt antagna bidrag mellan vardera regioners utställningsplatser.

Vem får söka?
Alla över 18 år är välkomna att ansöka. Alla konstnärliga uttryck och tekniker är välkomna. De krav som ställs är att det kopplingen till Norr- respektive Västerbotten motiveras. Inget krav finns på att man varken är född eller boende i regionerna, men man behöver förklara sin relation till platsen. Enskilda såväl som grupper är välkomna att söka.

Material och tema
Salongen välkomnar konst i olika material och i alla dess uttrycksformer. Temat är fritt. Högst tre verk per konstnär och samtliga ska vara till salu. Verken får inte vara äldre än tre år och ej tidigare utställda på institution.

Går det att söka till båda länen?
Det går bra att söka till och medverka i båda regionerna. Urvalet från juryn i Västerbotten visas på Västerbottens museum och Skellefteå Konsthall – i detta fall Nordanå utställningsrum. Urvalet från juryn i Norrbotten visas på Konsthallen i Luleå, Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum och Gällivare Kulturmuseum. Unika verk kan alltså endast komma i fråga för ett län, medan olika delar av samma upplaga, serie eller svit kan visas i båda regionerna.

Följande information ska finnas i ansökan:
Namn    
Födelseår 
E-postadress   
Telefon    
Postadress    
Beskrivning av anknytning till något av länen                                                                          

Om vart och ett av verken ska följande anges:
Titel, tillkomstår, teknik, mått, speltid för video och pris. I förekommande fall anges upplagans storlek och antal till salu.

Ansökan senast 11 mars 2024
För att anmälan ska accepteras måste insänt material – ansökan, märkta fotografier, digitala bilder, beskrivning, skiss, URL-adress för webbaserade verk – vara jurygrupperna till handa senast 11 mars 2024. Konstverken ska inte skickas med ansökan. Ansökan sker helt digitalt. Juryns beslut, som inte kan överklagas, sänds ut per e-post under vecka 16 till samtliga sökanden. Separera bildfilerna och se till att inte namn syns.

Ansökan tillsammans med bifogade filer, vilka inte bör överstiga sammanlagt 10 MB, skickas till:
för Västerbotten: salong24@vbm.se
för Norrbotten: salong24@lulea.se

Villkor för antagna
De antagna står själva för utrustning, material och teknik till sina verk och ska tillse att verken görs färdiga att visas. Någon utställningsersättning utgår inte. Arrangörerna tar ingen provision vid försäljning. Museernas och konsthallarnas butiker förmedlar köp. Betalning och leverans görs upp direkt mellan konstnär och köpare. Prisuppgifter i ansökan är bindande. Antagna ansvarar för att deras verk inkommer till någon av de fyra inlämningsplatserna: Luleå Konsthall, Skellefteå konsthall: Nordanå utställningsrum, Västerbottens Museum. Arrangörerna står för eventuell vidaretransport aktuell utställningsplats. Leveranser ska vara tydligt märkta med museets eller konsthallens namn och upphovspersonens/-ernas namn. Inlämning äger rum måndag den 13 maj 2024.

Kontakt och info
Västerbottens museum: suzanne.steneberg@vbm.se
Skellefteå Konsthall: anna-karin.larsson@skelleftea.se
Norrbottens museum: henrik.ygge@norrbotten.se
Konsthallen i Luleå: hans.sundvall@lulea.se

Arrangörer
Bothniasalong 2024 är ett gemensamt arrangemang av Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Gällivare Kulturmuseum, Konsthallen i Luleå, Norrbottens museum, Skellefteå Konsthall och Västerbottens museum.



.
Rulla till toppen