Sök dokumentärfotografiskt residens

För sjätte året utlyser Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi (SJCD) ett residens för fotografer och filmskapare. Syftet är att främja den dokumentära bilden, dess utövare och verka för samtidsdokumentation. Med residenset vill vi också stödja utforskandet av och möjligheterna med dokumentärfotografi. Ansökan är öppen mellan 1 mars – 17 april 2023. 

Vem kan söka?

Du som har en idé som du vill testa eller ett pågående projekt att utveckla inom dokumentärfotografi.

Vad innebär residenset?

Residenset avser två månaders arbete fördelat mellan 11 september och 31 december 2023. Vistelsen ska resultera i påbörjandet eller genomförandet av ett dokumentärt projekt i Västerbotten. Vi uppmuntrar till publika framträdanden under processens gång. Vi hoppas och önskar också att ditt projekt, på ett eller annat sätt, inkluderas i museets verksamhet (det behöver dock inte ske i direkt anslutning till residenset). Vi delar också med oss av ett brett kontaktnät i länet och inom olika konstnärliga professioner men vill poängtera att residenset till stor del bygger på självständigt arbete. 

Västerbottens museum är ett länsmuseum med ett rikt utbud av utställningar, programverksamhet, publikationer, arkiv och samlingar. Museet ansvarar för att bevara, vårda och levandegöra kulturhistorien i Västerbottens län och gör det genom arkiv, samlingar, utställningar, programverksamhet, rådgivning och information. I SJCD visas dokumentärfotografi och i museets fotoarkiv finner man den prisbelönte fotografen Sune Jonssons livsverk. 

Centrumet håller seminarier och föreläsningar, erbjuder ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur och utgör en mötesplats kring den dokumentära bilden där samtal och diskussion förs med utgångspunkt i aktuella samhällsfrågor. Vi välkomnar fotografen att aktivt delta i detta sammanhang. 

Det här ingår

  • Ett stipendium á 40 000 SEK för att täcka arbetstid och arbetsmaterial.
  • Resekostnad till och från hemorten vid max fyra tillfällen.
  • Vissa resekostnader inom Västerbottens län.
  • Arbetsrum på museet och tillgång till husets resurser.
  • Boende arrangerat av Västerbottens museum.
  • Möjlighet till handledning av Alexandra A. Ellis, curator och samordnare på Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
  • En kontaktperson som hjälper till med kontakter och annat praktiskt.
  • Tillgång till Västerbottens museums fotoarkiv.
  • Att vara en del av en unik mötesplats för dokumentärfotografi i Sverige.
  • Erbjudande att vid projektets slut införliva arbetet i museets verksamhet.

Residensbostaden rosa huset. Foto: Alexandra A. Ellis

Förutsättningar

  • Du ska vara bosatt i Sverige.
  • Du har din egen kamerautrustning och dator.
  • Du skall vara i Västerbotten under de två månader residensvistelsen avser.
  • Du uppmuntras att under vistelsen presentera dig och ditt arbete för en allmänhet samt att vara involverad i det sammanhang som museet utgör.
  • Residenset bygger på den projektidé som presenterades i ansökningen.

Ansökan

  • CV
  • Portfolio (max 10 mb)
  • Projektidé (max 1500 tecken)
  • Ett personligt brev (max 1000 tecken) där du berättar om ditt fotografi
  • Referenser

Maila din ansökan till residens@vbm.se och ange diarienummer 51/23. Vi tar emot ansökningar både från enskilda personer och duos, var dock medveten om att stipendiet är en engångssumma och därmed delas.

Vi tar emot ansökningar på svenska och engelska.

Viktiga datum

  • Ansökan öppnar 1 mars 
  • Sista ansökningsdag 17 april 
  • Vi meddelar vem som tilldelats residenset senast den 8 maj 
  • Residensperioden pågår under två månader fördelat mellan 11 september – 21 december 2023 (dock inte v. 44 och 49) 

Juryn

Juryn, bestående av personer med bred kompetens och bakgrund inom området, väljer ut en kandidat bland ansökningarna. 

Årets jury:
Alexander Mahmood, fotograf Dagens Nyheter är fast anställd fotograf på Dagens Nyheter. Dessförinnan har han frilansat i ett decennium och arbetat både med text och bild i dokumentär form. Tillsammans med kollegorna Patrik Lundberg och Josefin Sköld vann han årets avslöjande i Stora journalistpriset 2021 för granskningen ”Barn till varje pris”, som granskade oegentligheter inom internationell adoption till Sverige.

Axel A Karlsson Rixon är fotograf och verkar inom samtidskonsten sedan tidigt 1990-tal. Hen var tidigare professor vid Akademin Valand, och har även en doktorsgrad i fotografi med avhandlingen Queer Community through Photographic Acts. För närvarande arbetar hen med ett projekt som undersöker/gestaltar lesbisk/queer/trans fotografi i Sverige och gör samtidigt ett gestaltningsuppdrag för Konstenheten VGR. Tills nyligen var hen ledamot i Bildkonstnärsfonden. Hen är verksam i Berlin, Göteborg och Los Angeles. 

Elin von Unge är etnolog, intendent och forskningssamordnare på Myndigheten för statens försvarshistoriska museer, Armémuseum. Hon disputerade 2019 på avhandlingen Samla samtid – insamlingspraktiker och temporalitet på kulturhistoriska museer i Sverige. Dessförinnan har hon arbetat på ett flertal museer med insamling, dokumentation och utställningsproduktion. 

Ingela Wall arbetar som museipedagog på Västerbottens museum. Hon använder aktuella fotografi-, konst- och temautställningar som bas för att skapa workshops för besökare, SFI-studenter samt skolgrupper i alla åldrar. Ingela Wall frilansar även som estradpoet och har över 15 års vana av scenpoesi och kreativt skrivande, något som hon tar med sig in i rollen som museipedagog. Flera av tidigare års residenter har valt att samarbeta med Ingela i sitt möte med museets publik. 

Oskar Östergren Njajta är verksamhetschef på det samiska kulturcentrumet Aejlies i Dearna/Tärnaby. Han är även aktiv som filmproducent, manusförfattare och regissör med utbildning från Umeå universitet, Sámi allaskuvla och Nordens Dokumentärfilmskola Biskops-Arnö. Östergen Njajta var medproducent till filmen Sami blood och är delägare i produktionsbolaget Bautafilm AB. Han är styrelseledamot i Viermie-K, Sámi Filmbmabargiid Searvvi och Internásunála Sámi Filbmainstituhtta. Östergren Njajta är också grundare av Dellie maa – Sápmi Indigenous Film & Art Festival. 

.
Rulla till toppen