Sportlovskul

Under sportlovet har vi utökat våra öppettider och bjuder in till en mängd spännande aktiviteter i samarbete med Samiska veckan. Utforska och utmana dina färdigheter i lassokastning, ta en åktur i skidspåret eller delta i lekfulla och lärorika aktiviteter i den interaktiva utställningen “Hamnstaden Umeå” i Egilhallen.

Varför inte testa på att jojka skogens olika djur i en jojkworkshop, utforska textilarkivet eller ta del av våra spännande utställningar? För den som behöver en paus erbjuder vi även en värmande lunch eller fika i vårt mysiga kafé. Välkommen att upptäcka och njuta av allt vi har att erbjuda under sportlovet! Öppet 11­–17 varje dag.

Program

3 mars ­– 8 mars
Lek och lär i Egilhallen hela sportlovsveckan

Välkommen till den interaktiva utställningen för hela familjen i Egilhallen, om livet förr i Umeå. Här kan ni leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen i 1800-talets Umeå tillsammans med personal från museet. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat i Pers kök, lasta av och på varor på båten Nanna, slå rep och lär er knopar!

Söndag 3 mars, kl. 12–16 
Testa dina färdigheter i att kasta lasso!

Vi håller öppet i en av våra kåtor! Kom och värm dig vid elden, prata samisk historia med vår museipedagog eller testa dina färdigheter i att kasta lasso! Plats: Samiska vistena på Gammlia.

Måndag 4 mars kl 11 och 13
Studiebesök i textilarkivet
Annika Suomio Ulander och Lena Lundin Skott tar dig med in bakom dörrarna i textilarkivet på Västerbottens Museum. Plats: textilarkivet. Anmälan sker i receptionen, begränsat antal platser.

Måndag 4 mars kl 14–16
Textilt pyssel med samiska förtecken för barn

Klipp, klistra, rita. Måla fram din egen gapta/kolt.
Axa erbjuder en skapande stund med samiska förtecken. Hon dukar fram tyger, papper. Pennor, kritor ­– en kreativ stund för barnen. Plats: Textilrummet på Västerbottens museum

Onsdagen den 6 mars kl 10­–13
Lars Thomasson Symposium

Várdduo – Centrum för samisk forskning arrangerar regelbundet ett Lars Thomasson symposium med ambitionen att i Thomssons anda uppmärksamma och stärka urfolksforskningen vid Umeå universitet. Várdduos föreståndare Christina Storm Mienna hälsar välkomna. 


Till minne av Lars Thomasson med Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson samt Krister Stoor

Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson, döttrar till Lars Thomasson, berättar om sin fars omfattande arbete med samisk historia och samtid, men även vilken roll han har spelat för familjen. Krister Stoor, universitetslektor vid Várdduo & Samiska studier, berättar om Lars Thomasson akademiska arbete och en del egna minnesbilder om denne.

Presentation av den nyutgivna boken ”Gabna sameby i förändringens tid 1890–1940” 
Gudrun Norstedt berättar om den nyutgivna boken Gabna sameby i förändringens tid 1890 – 1940 som bygger på manus av Lars Petter Niia (1946–2021). Boken skildrar en omvälvande tid för Gabna sameby och hur deras tillvaron påverkades av samhällsutvecklingen i Kirunaområdet.

Presentation av film- och tv-kollektionen ”Sápmi på film och TV”Den nya kollektionen ”Sápmi på film och TV” bidrar genom tillgängliggörandet av insamlade rörliga bilder till ny kunskap och synliggör nya fakta som kan komplettera likväl som ifrågasätta tidigare historieskrivning. Mats Rohdin från Kungliga biblioteket kommer att presentera kollektionen Sápmi på film och TV tillsammans med medverkande författare i bokantologin om projektet.

Arrangör: Várdduo – Centrum för samisk forskning i samarbete med Västerbottens museum och Såhkie Umeå sameförening. Plats: Bio Abelli

Torsdag den 7 mars kl 13.45
Jojkworkshop för alla åldrar med Juhán Niila Stålka
Nu virvlar vi iväg med Juhán Niila Stålka in i jojkens underbara värld. Prova på att jojka skogens olika djur.
Juhán Niila Stålka är en lulesamisk jojkare född i Stockholm. Han lärde sig jojka i bilen med sin far på deras resor mot Jokkmokk. Ofta jojkade de djuren de såg ifrån bilen. Haren, kråkan och älgen och nu kan även du testa på. En aktivitet som passar såväl barnfamiljen, pensionärer eller dig som bara vill lära dig lite mer om jojk. Som jojkare har Niila uppträtt på flera olika scener, bland annat Márkomeannu och Riddu Riđđu.

Samling på Gammlias parkering och därifrån går vi till vistena om vädret tillåter.
Varma kläder på!. Plats: Samiska vistena på Gammlia. Vid riktigt dåligt väder håller workshopen till i Wallmarksgården. Samarrangemang med Norrlandsoperan/Dans i Västerbotten och Västerbottens museum

Lördag 9 mars Kl. 14–16
Exploatering av Sápmi – då och nu
Arrangemang: Amnesty Sápmi. Plats: Bio Abelli

4 mars­– söndag 10 mars
Filmvisning från Västerbottens fotoarkiv rullar hela dagarna. Med paus för vissa föreläsningar.

Plats: Bio Abelli

Under Samiska veckan visar Västerbottens museums filmer av Rickard Tegström (1909–1981). Han gjorde flera bygdefilmer och under 1960-talet gjorde han en rad uppmärksammade hantverksfilmer i samarbete med muséet.
Rickard Tegströms kvarlåtenskap i form av filmer och fotografi förvaras idag i Västerbottens museums fotoarkiv.

1 Konstens händer (1975)
”Ur samernas ofta hårda liv har en konstform vuxit fram, ett levande kulturarv i färg, form och linjer.” 
I filmen berättar Lars Pirak, Sune Enoksson och Ellen Andersson om filosofin och disciplinen bakom det samiska hantverket och visar bland annat tillverkandet av kåsor, knivhandtag och rotslöjden.  Längd: 23 minuter 

2 Samisk hemgarvning och skinnsömnad (1964)
Garvning av renskinn, tillskärning och sömnad av en kaffepåse. Inspelad hos Maja Nilsson, Lövberg Vilhelmina. Stumfilm Längd: 23 minuter

3 September i Tärna (filmat 1952–1953)
Filmad på uppdrag av kyrkorådet till förmån för restaurationen av Tärna kyrka. Skildrar bland annat samiska ålderdomshemmet, renskötseln, notdragning, en predikotur med kyrkoherde Manne Odmar till Skalmodal med mera. Stumfilm. Längd: 17 minuter

4 Vårvinter och sommar i Tärna (filmat 1952–1953)
Andra delen av Tärnafilmerna. Skildrar bland annat ripjakt med Gustav Hansson från Joesjö, Anders Utsi pimplar röding, vårfloden och översvämningarna 1953, rotslöjd hos Signe Samuelsson i Rönnäs, restaureringen av Tärna kyrka med konstnären Torsten Nordberg med mera. Stumfilm. Längd: 17 minuter

.
Rulla till toppen